Exercise 2. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. Centuries ago, man discovered that removing moisture from food helped to preserve it, and that the easiest way to do this was to expose the food to sun and wind. In this way the North American Indians produced pemmican (dried meat ground into powder and made into cakes), the Scandinavians made stockfish and the Arabs dried dates and apricots. All foods contain water - cabbage and other leaf vegetables contain as much as 93% water, potatoes and other root vegetables 80%, lean meat 75% and fish anything from 80% to 60% depending on how fatty it is. If this water is removed, the activity of the bacteria which cause food to go bad is checked. Fruit is sun-dried in Asia Minor, Greece, Spain and other Mediterranean countries, and also in California, South Africa and Australia. The methods used vary, but in general the fruit is spread out on trays in drying yards in the hot sun. In order to prevent darkening, pears, peaches and apricots are exposed to the fumes of burning sulphur before drying. Plums for making prunes, and certain varieties of grapes for making raisins and currants, are dipped in an alkaline solution in order to crack the skins of the fruit slightly and remove their wax coating, so increasing the rate of drying. Nowadays most foods are dried mechanically; the conventional method of such dehydration is to put food in chambers through which hot air is blown at temperatures of about 110°C at entry to about 45°C at exit. This is the usual method for drying such things as vegetables, minced meat, and fish. Liquids such as milk, coffee, tea, soups and eggs may be dried by pouring them over a heated horizontal steel cylinder or by spraying them into a chamber through which a current of hot air passes. In the first case, the dried material is scraped off the roller as a thin film which is then broken up into small, though still relatively coarse flakes. In the second process it falls to the bottom of the chamber as a fine powder. Where recognizable pieces of meat and vegetables are required, as in soup, the ingredients are dried separately and then mixed. Dried foods take up less room and weigh less than the same food packed in cans or frozen, and they do not need to be stored in special conditions. For these reasons they are invaluable to climbers, explorers and soldiers in battle, who have little storage space. They are also popular with housewives because it takes so little time to cook them. Question 9: What is the main idea of the passage? A. Advantages of dried foods. B. Water: the main component of food. Dẫn chứng/ Giải thích:…………………………………………………………………. C. Mechanization of drying foods. D. Different methods of drying foods. Question 10: The phrase “do this” in the first paragraph mostly means ______. A. expose foods to sun and wind B. remove moisture from foods C. produce pemmican D. moisten foods Dẫn chứng/ Giải thích:…………………………………………………………………. Question 11: The word “checked” in the second paragraph is closest in meaning to _____. A. reduced considerably B. put a tick C. examined carefully D. motivated to develop Dẫn chứng/ Giải thích:…………………………………………………………………. Question 12: In the process of drying certain kinds of fruits, sulphur fumes help ______. A. remove their wax coating B. kill off bacteria C. maintain their color D. crack their skin Dẫn chứng/ Giải thích:…………………………………………………………………. Question 13: Nowadays the common method for drying vegetables and minced meat is ______. A. spreading them out on trays in drying yards B. dipping them in an alkaline solution C. putting them in chambers and blowing hot air through D. pouring them over a heated horizontal steel cylinder Dẫn chứng/ Giải thích:…………………………………………………………………. Question 14: What does the word “which” in the fourth paragraph refer to? A. Vegetables B. Foods C. Things D. Chambers Dẫn chứng/ Giải thích:…………………………………………………………………. Question 15: The final product of the process of drying liquids that uses the first method will be ______. A. small flakes B. fine powder C. dried soup D. recognizable pieces Dẫn chứng/ Giải thích:………………………………………………………………….

2 câu trả lời

9.D

10.B

Dẫn chứng: Centuries ago, man discovered that removing moisture from food helped to preserve it, and that the easiest way to do this was to expose the food to sun and wind.

11.A

Giải thích: trong ngữ cảnh này thì là A: hoạt động của vi khuẩn bị hạn chế đáng kể

12.C

Dẫn chứng:"In order to prevent darkening, pears, peaches and apricots are exposed to the fumes of burning sulphur before drying."

Phần in đậm=maintain their color

13.C

Dẫn chứng:" the conventional method of such dehydration is to put food in chambers through which hot air is blown at temperatures of about 1100C at entry to about 450C at exit. "

14.D

Dẫn chứng: " the conventional method of such dehydration is to put food in chambers through which hot air is blown at temperatures of about 1100C at entry to about 450C at exit. "

15.A

Dẫn chứng: "In the first case, the dried material is scraped off the roller as a thin film which is then broken up into small, though still relatively coarse flakes. "

Câu 1 Đáp án đúng: D

Đáp án đúng là D: Các phương pháp làm khô thực phẩm.
Giải thích: trong bài có nhắc đến các phương pháp làm khô thực phẩm như "sun-dried", "expose to sulphur fumes", "put in chambers", .... 
Các đáp án còn lại:
A: Những ích lợi của thực phẩm khô (chỉ đề cập ở đoạn cuối)
B: Nước: thành phần chính của thực phẩm (chỉ đề cập ở đoạn 2)
C: Sự cơ khí hóa trong việc làm khô thực phẩm (chỉ đề cập ở đoạn 4)

Câu 2 Đáp án đúng: B

Đáp án đúng là B: "remove moisture from foods" (loại bỏ nước ra khỏi thực phẩm)
Ý trong bài: "Centuries ago, man discovered that removing moisture from food helped to preserve it, and that the easiest way to do this was to expose the food to sun and wind." (Từ nhiều thế kỉ trước, con người đã phát hiện ra rằng việc loại bỏ nước ra khỏi thực phẩm giúp bảo quản chúng tốt hơn, và cách dễ dàng nhất để làm việc này chính là phơi thực phẩm dưới ánh nắng mặt trời và gió.)

Câu 3 Đáp án đúng: A

Đáp án đúng là A: "reduced considerably" (được giảm đáng kể)
Ý trong bài: "If this water is removed, the activity of the bacteria which cause food to go bad is checked." (Nếu nước bị loại bỏ thì hoạt động của vi khuẩn gây hư hại thực phẩm sẽ được giảm thiểu đáng kể.)
Chú ý: Động từ "check" còn có nghĩa "điều chỉnh": làm cho việc gì đó bớt xấu đi
Các đáp án còn lại đều không hợp lí:
B: được đánh dấu tick.
C: được kiểm tra kỹ lưỡng
D: được kích thích phát triển

Câu 4 Đáp án đúng: C

Đáp án đúng là C.
Ý trong bài: "In order to prevent darkening, pears, peaches and apricots are exposed to the fumes of burning sulphur before drying."
Ta có cụm từ "prevent darkening" (không để bị thâm đen) = "maintain their color" (giữ nguyên màu sắc)

Câu 5 Đáp án đúng: C

Đáp án đúng là C.
Ý trong bài: "Nowadays most foods are dried mechanically; the conventional method of such dehydration is to put food in chambers through which hot air is blown at temperatures of about 110°C at entry to about 45°C at exit."

Câu 6 Đáp án đúng: D

Đáp án đúng là D.
Giải thích: Đại từ quan hệ "which" dùng để thay thế cho danh từ đứng trước nó là "chamber".

Câu 7 Đáp án đúng: A

Đáp án đúng là A.
Ý trong bài:"In the first case, the dried material is scraped off the roller as a thin film which is then broken up into small, though still relatively coarse flakes." (Đoạn 5)

Câu 8 Đáp án đúng: D

Đáp án đúng là D.
Giải thích: Các đáp án khác đều được đề cập trong bài.
A: Cách làm khô chất lỏng khác với trái cây và rau quả. (đoạn 5) "Liquids such as milk, coffee, tea, soups and eggs may be dried by pouring them over a heated horizontal steel cylinder or by spraying them into a chamber through which a current of hot air passes."
B: Thực phẩm khô có nhiều lợi ích hơn so với thực phẩm đóng hộp hay đông lạnh. (đoạn cuối) "Dried foods take up less room and weigh less than the same food packed in cans or frozen, and they do not need to be stored in special conditions."
C. Trái cây thường được làm khô bằng cách để vào khay và phơi dưới ánh nắng mặt trời. (đoạn 3) "Fruit is sun-dried .............. The methods used vary, but in general the fruit is spread out on trays in drying yards in the hot sun."
Chú ý: "North American Indians" nghĩa là người dân bản địa ở Bắc Mỹ chứ không phải "People in India" (người Ấn Độ)

Câu 9 Đáp án đúng: C

Đáp án đúng là C.
Ý trong bài: "Dried foods take up less room and weigh less than the same food packed in cans or frozen, and they do not need to be stored in special conditions. For these reasons they are invaluable to climbers, explorers and soldiers in battle, who have little storage space. They are also popular with housewives because it takes so little time to cook them."
Ta có cụm "to be on the move" or "to be on the go" nghĩa là vô cùng bận rộn. Do đó đáp án C là hợp lí nhất. ("People who are on the move" bao gồm"climbers", "soldiers in battle" and "housewives".)

Câu 10 Đáp án đúng: C

Đáp án đúng là C: "informative" (cung cấp thông tin)
Các đáp án còn lại:
A: "argumentative" (tranh luận)
B: "analytical" (phân tích)
D: "fictional" (hư cấu, viễn tưởng)

Câu hỏi trong lớp Xem thêm